Op sociale media is vrijdag interne informatie van het campagneteam van de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron verspreid, zoals mails en boekhoudkundige documenten. Aan de verspreide documenten zou bovendien ook valse informatie toegevoegd zijn. De kiescommissie heeft media gewaarschuwd dat de documenten niet verspreid mogen worden.

De negen gigabyte aan bestanden werden door een gebruiker met de naam ‘EMLEAKS’ online geplaatst. Klokkenluiderwebsite WikiLeaks doopte de lek tot ‘MacronLeaks’, maar benadrukte er niets mee te maken te hebben. Volgens Macrons partij En Marche! werd de informatie enkele weken geleden gestolen uit de mailboxen van partijmedewerkers. Het gaat allemaal om legale documenten, zo klinkt het, die het normale verloop van een presidentscampagne weerspiegelen.

valse documenten bijgevoegd

‘Zij die de documenten verspreiden hebben er valse documenten bijgevoegd om twijfel te zaaien’, klonk het in een mededeling. Dat de documenten op enkele dagen van de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen gepubliceerd worden, is volgens En Marche! een poging om de democratie te destabiliseren, ‘zoals dat in de Verenigde Staten gebeurde tijdens de laatste campagne voor de presidentsverkiezingen’. Volgens de partij gaat het om een ‘nooit geziene operatie tijdens een Franse verkiezingscampagne’. Ze kondigt aan alle noodzakelijke initiatieven te zullen nemen om opheldering te krijgen.

De Franse kiescommissie liet aan de media verstaan dat de gelekte documenten niet verspreid mogen worden. ‘De (her)publicatie van die informatie kan strafbaar zijn’, klonk het in een mededeling. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken weigerde commentaar en verweest naar de deadline die geldt vanaf middernacht in Frankrijk, waarna geen openbare verklaringen meer mogen afgelegd worden over de verkiezingen.

FN: ‘Onthullingen die journalisten genegeerd hebben?’

Ook beide kandidaten mogen dus geen commentaar meer geven op de gelekte documenten. Vlak voor middernacht liet FN-vicepresident Florian Philippot nog wel verstaan dat hij benieuwd is of ze zaken zullen onthullen die journalisten moedwillig hebben verzwegen.