Al vier jaar voeren Japan en de Europese Unie gesprekken over een mega handelsovereenkomst. Dat blijkt uit documenten over de onderhandelingen die Greenpeace heeft gelekt. Als de deal er komt, is het de grootste die de EU ooit afgesloten heeft.

Sinds 2013 zijn de EU en Japan al met elkaar in gesprek over dit mega-akkoord, JEFTA. Dit staat voor Japan EU Foreign Trade Agreement.

Het handelsvolume is in het akkoord twee keer groter dan CETA. De EU voert jaarlijks voor 66 miljard in uit Japan. De uitvoer is een stuk lager : 58 miljard. De twee economische grootmachten hopen een akkoord aan te kondigen op de G20 die vanaf 7 juli in Hamburg gehouden wordt.

Transparant?

Greenpeace heeft de 190 pagina’s over de onderhandelingen uitgelekt via trade-leaks.org. Uit het lekken blijkt wel dat de Europese Commissie nog weinig heeft geleerd van het TTIP en CETA debacle.

Na veel publieke weerstand tegen de handelsverdragen TTIP (VS) en CETA (Canada) beloofden de Europese Commissie en lidstaten namelijk transparanter te worden over onderhandelingen en de standaarden op onder andere het gebied van milieu, voedselveiligheid hoog te houden.

Maar na het lekken van documenten over de onderhandelingen door Greenpeace blijkt dat er nog steeds sprake is van achterkamertjes politiek en dat er ingeleverd wordt op Europese standaarden.

“Het is elementair voor de democratie dat dit soort verdragen niet achter gesloten deuren wordt besproken”, zegt Greenpeace. “Het gaat om grote belangen als milieu, ontbossing en onafhankelijke rechtspraak. Daar hoort een publiek debat bij en parlementaire controle.”